Soorten Hybride auto’s

Er zijn verschillende typen van hybride auto’s te onderscheiden.

De Half Hybride

Half hybride auto’s (ook ‘mild’ hybride genoemd) rijden niet enkel en alleen op elektriciteit want de elektromotor helpt de verbrandingsmotor bij bepaalde acties Dus de elektromotor heeft hier een ondersteunende functie Hierdoor wordt doorgaans ongeveer 15 procent minder brandstof verbruikt bij rijden in de stad en 8 tot 10 procent in het algemeen. Bekende wagens met een half hybride motor zijn: Chevrolet Silverado Hybrid, Saturn Vue Green Line, Saturn Aura Greenline, LaFerrari en Malibu Hybrid.

De Volledig Hybride

Volledig hybride auto’s kunnen zowel op de elektromotor als op de verbrandingsmotor rijden. Tijdens het rijden kan zelfs van de ene als naar de ander capaciteit worden overgeschakeld. De verbrandingsmotor is nog steeds direct aan de wielen gekoppeld maar parallel erop staat een serie-elektromotor die ook als generator werkt. Bekende voorbeelden van volledig hybride auto’s zijn: Toyota Prius, Toyota Auris, Toyota Yaris, Ford Escape Hybrid, Ford Fusion Hybrid en Lexus CT200h.

De Plug-in Hybride

Er bestaat ook een verschil tussen hybride auto’s waarvan de accu op voorhand kan worden opgeladen, de zogenaamde plug-in hybride auto’s. De plug-in hybrides hebben een stekkeraansluiting waarmee de auto, wanneer deze stilstaat, kan worden opgeladen. Dit gebeurt meestal bij de gebruiker thuis, maar ook op plaatsen met een parking of garage. De regering is zich bewust van de groeiende noodzaak aan laadpalen en daardoor worden er plannen ontwikkelt om de eigenaar van een hybride beter van dienst te kunnen zijn. Men vindt steeds meer oplaadpalen waar de hybride accu van een auto kan worden opgeladen. Voorbeelden van de volledige plug-in hybride auto zijn: Ford Escape Plug-in Hybrid, Prius Plug-in Hybrid en Chevrolet Volt series plug-in.

Alle plug-in hybride modellen hebben één of meer van de volgende eigenschappen:

  • Als de hybride batterij leeg is, wordt deze bijgeladen door een stroomopwekker in de wagen die aan de verbrandingsmotor gekoppeld is.
  • Bij snelle acceleraties kan de elektromotor die door de accu gevoed wordt, een tijdje het noodzakelijke tekort aan energie oplossen. Daardoor kan de auto met een veel kleinere verbrandingsmotor worden uitgerust. De acceleratietijden van een grote verbrandingsmotor worden daardoor op niveau gehouden.
  • Sommige hybrides rijden enkel elektrisch bij het achteruitrijden, in de file, in de stad of bij het parkeren.
  • Handig is wanneer bij het afremmen de energie in de elektromotor ,die nu als generator werkt, in elektriciteit wordt omgezet, daardoor kan de energie weer naar de accu terugstromen.

Een hybride wagen heeft er alle voordeel bij.